Project FM-114

Melanoom is één van de meest agressieve vormen van kanker. In Nederland worden jaarlijks bijna 7000 nieuwe gevallen vastgesteld. In een gevorderd stadium met uitzaaiingen is de levensverwachting laag.

Immune Checkpoint Inhibitors (ICI’s) zijn geavanceerde biologische geneesmiddelen die een grote doorbraak hebben betekend in de behandeling. Kankercellen kunnen stofjes produceren die de afweer uit kunnen zetten waardoor de kankercellen door kunnen groeien. ICI’s kunnen dit voorkomen waardoor de afweer behouden wordt en de kankercellen bestreden worden. De behandelingen zijn erg duur en ze helpen in maar ongeveer de helft van de patiënten.

In het FM-114 project wordt een crème ontwikkeld, die op de aangedane huid wordt gesmeerd. De crème bevat twee actieve stoffen die samen een afweerreactie tegen huidkankercellen kunnen opwekken. Een combinatie-therapie van deze crème, voor het opwekken van afweer, met een ICI, voor het behoud van die afweer, zou een krachtige therapie tegen melanoom kunnen zijn.

Het eerste deel van het project, een klinische fase 2 studie waarbij onderzocht wordt of het concept werkt en veilig is, wordt uitgevoerd in het kader van een ZonMw Consortium, samen met het AMC, VUmc en het AVL in Amsterdam. Als de studie succesvol is, is het doel om het product volgens het Fair Medicine principe in een bedrijf verder te ontwikkelen. Helaas duurt het dus nog wel even (6-8 jaar) voordat het product op de markt komt.