Dossier Mexiletine

4 november 2019

meer lezen >>

Fair Medicine bijeenkomst 24 september: Half tijd; maar de wedstrijd gaat nog beginnen

3 oktober 2019

meer lezen >>

Fair Medicine bedankt Chris Oomen voor het vertrouwen en de niet aflatende steun

29 mei 2019

meer lezen >>

Fair Medicine is zo’n oplossing

14 mei 2019

meer lezen >>

Improving patient value for market access

6 april 2019

meer lezen >>

Medicijnen maken kan goedkoper

19 maart 2019

meer lezen >>

The cost of opportunity

18 maart 2019

meer lezen >>

Miljoenen voor strijd tegen dure geneesmiddelen

12 februari 2019

meer lezen >>

Hein Coolen wint challenge

21 september 2018

meer lezen >>

Veelkoppig monster

19 september 2018

Hoge medicijnprijzen zijn een veelkoppig monster, maar het monster is wel tembaar schrijft hoogleraar Pauline Meurs in het Financieele Dagblad.

meer lezen >>

Jaarverslag 2017

19 september 2018

De stichting Fair Medicine heeft zijn jaarverslag 2017 gepubliceerd.

meer lezen >>

Fair Medicine bij spraakmakers

5 september 2018

Fair Medicine is te horen bij Spraakmakers, op Radio 1, in een serie over de wereld van geneesmiddelen.

meer lezen >>

Biotech bezorgd over ontwikkelkosten

3 juni 2018

CEO Onno van de Stolpe van biotechbedrijf Galágapos maakt zich ernstig zorgen over de onderzoekskosten voor ontwikkeling van medicijnen.

meer lezen >>

Fair Medicine werkt aan Fair Patent

16 april 2018

air Medicine wil met Fair Patent het huidige patentensysteem transparanter maken en openstellen voor kleinere partijen.

meer lezen >>

AMC gaat CDCA magistraal bereiden

6 april 2018

Fair Medicine wordt door de NOS genoemd in een stuk over het AMC in Amsterdam dat zelf een medicijn gaat maken. Het gaat om het middel CDCA tegen de erfelijke stofwisselingsziekte CTX.

meer lezen >>

Insulinemaker kritiseert verzekeraar

26 maart 2018

Zorgverzekeraars ontzeggen diabetespatiënten betere medicijnen. Dit verwijt komt van insulinemaker Novo Nordisk, die wordt geciteerd in Het Financieele Dagblad.

meer lezen >>

Druk op fabrikant over inzage in kosten

19 februari 2018

De bestuursvoorzitter van het Zorginstituut trekt fel van leer tegen de medicijnfabrikanten die geen inzicht geven in hoe de kosten van nieuwe geneesmiddelen zijn opgebouwd

meer lezen >>

Nieuw kankermedicijn sneller

4 februari 2018

560 Nederlandse wetenschappers gaan samenwerken in het nieuwe instituut Oncode. Ze willen nieuwe doorbraken op het gebied van kankeronderzoek sneller vertalen naar nieuwe behandelingen of geneesmiddelen.

meer lezen >>

Fair Medicine als vernieuwer in FD

20 januari 2018

Net als in veel klassieke industrietakken, heeft ook farmawereld zogenoemde disruptors: nieuwkomers die het anders aanpakken. Fair Medicine is daar een van

meer lezen >>

Medicijnkosten remmen groei

27 december 2017

De uitgaven aan dure geneesmiddelen in de ziekenhuiszorg blijven stijgen. In 2016 lopen de declaraties van deze medicijnen naar verwachting op tot bijna € 2 miljard, schrijft NZa.

meer lezen >>

Zo wil Fair Medicine samenwerken met farmaceuten

29 november 2017

meer lezen >>

Bruins wil meer armslag

22 november 2017

meer lezen >>

‘Valse informatie Orkambi-lobby’

18 november 2017

NRC Handelsblad pakt groot uit met een reconstructie van de toelating van het geneesmiddel Orkambi tegen taaislijmziekte. Een duur medicijn, dat in eerste instantie niet werd toegelaten tot de Nederlandse markt. Bij de lobby om Orkambi toch te vergoeden, kwam onjuiste informatie op tafel.

meer lezen >>

Fair Medicine bij Radio 1

16 november 2017

NPO Radio 1 besteedt aandacht aan zorgkosten omdat de zorgpremies 2018 moeten worden vastgesteld. Directeur Hans Büller van Fair Medicine legt uit hoe het goedkoper kan. Luister naar de uitzending.

meer lezen >>

Re-discovery medicijnen lastig

15 november 2017

De huidige markt is niet in staat om bestaande geneesmiddelen verder te ontwikkelen voor nieuwe toepassingen. Dat was de stelling van Vincent van der Wel, projectleider bij Fair Medicine in een debat over zogeheten re-discovery bij de Vereniging Farma en Recht op 10 november.

meer lezen >>

Raad: doorbreek patentrecht

10 november 2017

Als farmaceuten niet bereid zijn om hun geneesmiddelen tegen een aanvaardbare prijs op de markt te brengen, moet de overheid overgaan tot onorthodoxe maatregelen. Dat opmerkelijke advies komt van de Raad voor Samenleving en Gezondheid.

meer lezen >>

Doelfonds ALS krijgt steun

9 november 2017

Het nieuwe ALS Investment Fund belegt alleen geld in bedrijven die bijdragen aan het ontwikkelingen van een medicijn tegen ALS.

meer lezen >>

Orkambi toch in basispakket

25 oktober 2017

Het middel Orkambi tegen taaislijmziekte (cystische fibrose) wordt toch opgenomen in het basispakket, en wel vanaf 1 november, meldt het ANP. Eerder leek het middel te duur.

meer lezen >>

WNL over de medicijnmarkt

23 oktober 2017

De merites van de medicijnmarkt zijn onderwerp van het onderzoeksprogramma Haagse Lobby op NPO1. Voor de omroep WNL gaat verslaggever Rick Nieman langs alle hoofdrolspelers.

meer lezen >>

‘Schrap fase 3-onderzoek’

12 oktober 2017

‘We moeten ons afvragen of het huidige model van jarenlang durende medicijnstudies, met vier complexe onderzoeksfasen, eigenlijk nog wel van deze tijd is’, zo citeert de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen Fair Medicine-directeur Hans Büller.

meer lezen >>

Kamer luistert naar Fair Medicine

4 oktober 2017

Op uitnodiging van de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nam Fair Medicine op 2 oktober deel aan een rondetafelgesprek over de ‘Farmaceutische industrie’.

meer lezen >>

Ook patentrecht moet anders

4 oktober 2017

Alleen maar stevig onderhandelen over de prijzen van nieuwe dure geneesmiddelen is niet voldoende om de medicijnen in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden voor Nederlandse patiënten. Schrijft het Financieele Dagblad

meer lezen >>

Kamerhoorzitting over farma

29 september 2017

De Tweede Kamer houdt 2 oktober een hoorzitting over de medicijnindustrie Initiatiefnemer is PvdA-Kamerlid Henk Nijboer die zich in het Financieele Dagblad zeer kritisch uitlaat over de farmaceutische industrie

meer lezen >>

Fair Medicine bij BNR

17 september 2017

Ziektes zoals Pompe zijn voor Hans Büller de reden geweest om het probleem aan te pakken, zei de directeur van Fair Medicine 11 september op BNR Nieuwsradio.

meer lezen >>

Inkoopfront duur medicijn

2 september 2017

Een novum in de gezondheidszorg, schrijft de Volkskrant: zorgverzekeraars en ziekenhuizen willen door een gezamenlijke inkoopstrategie de prijzen van medicijnen drukken. Te beginnen met een middel tegen bloedkanker

meer lezen >>

Overheid maakt medicijn duur

25 augustus 2017

Drie Nederlandse onderzoekers hebben een verband geconstateerd tussen de stijging van medicijnprijzen en overheidsbeleid om de kosten juist te beheersen. De studie is deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One

meer lezen >>

Follow the Money over FM

25 juli 2017

De onderzoekssite Follow the Money pakt groot uit met een interview over Fair Medicine. ‘Ik hou niet van farma bashen. Al die analyses van dat het niet deugt, dat het allemaal zakkenvullers zijn enzo.’

meer lezen >>

Medicijnkosten weer hoger

7 juli 2017

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert dat de uitgaven aan dure geneesmiddelen nog steeds sterk stijgen. Tussen 2014 en 2015 stegen de uitgaven van € 1,74 miljard naar € 1,84 miljard.

meer lezen >>

Kritiek op zelfregulering farma

23 juni 2017

Follow the Money, website voor onderzoeksjournalistiek, schrijft heel kritisch over de plannen van de grote farmaceutische bedrijven om meer zelfregulerend op te treden.

meer lezen >>

Apotheek maakt medicijnen zelf

6 juni 2017

Aan de Universiteit Utrecht is een apparaat bedacht waarmee apothekers snel en goedkoop zelf biologische medicijnen kunnen maken. De initiatiefnemer, Melden de NOS en NRC Handelsblad.

meer lezen >>

Van Rijn: nieuw systeem voor farma

11 mei 2017

Op het Fair Pricing Forum heeft staatssecretaris Van Rijn van VWS verklaard dat het huidige systeem waarmee de prijs van geneesmiddelen nu wordt bepaald, niet langer houdbaar is. Hij doet een oproep om overheid, patiëntenverenigingen en de industrie om nieuwe afspraken te maken.

meer lezen >>

Farmaceut bekritiseert Schippers

24 april 2017

De discussie over de hoge prijzen van medicijnen is niet gebaat met de ‘stroom aan schijnoplossingen’ van onder meer minister Edith Schippers en topman Wouter Bos van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. Dat zegt hoogleraar en Merus topman Ton Logtenberg.

meer lezen >>

Schippers wil samen medicijnen inkopen

24 maart 2017

Een gezamenlijk platform moet de inkoopkracht van ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor geneesmiddelen versterken.

meer lezen >>

Erasmus MC: Te dure medicijnen

10 maart 2017

Het Erasmus MC heeft de kosten van dure medicijnen in het ziekenhuis de afgelopen zeven jaar zien groeien van 100 miljoen euro naar 180 miljoen per jaar, schrijft het blad Zorgvisie.

meer lezen >>

‘Meer invloed van patiënten nodig’

6 maart 2017

NRC Handelsblad citeert in de krant van 3 maart de directeur van de Raad voor de Volksgezondheid, Bas Leerink, die pleit voor meer invloed van de patiënt op de ontwikkeling van medicijnen.

meer lezen >>

Ziekenhuizen kopen samen in

1 maart 2017

Het Financieele Dagblad schrijft dat acht academische ziekenhuizen samen medicijnen gaan inkopen om betere prijzen te bedingen. Bovendien willen ze transparant zijn over wat ze aan korting krijgen.

meer lezen >>

Frans de Loos over Fair Medicine

28 september 2016

Directielid en oprichter van Fair Medicine Frans de Loos wordt geïnterviewd door het blad Zorgvisie over de wereld van medicijnontwikkeling: 'Het klassieke ‘fee for servicemodel ‘ werkt niet goed.’

meer lezen >>

‘Iedereen moet weten wat medicijn kost’

20 september 2016

De Nationale Zorg Gids interviewt Fair Medicine directeur en oprichter Hans Büller. 'Ik wil dat elke Nederlander weet wat de ontwikkeling van een medicijn kost.'

meer lezen >>

NRC: ‘Niemand wordt miljonair’

11 september 2016

NRC bericht uitgebreid over het geld dat het ministerie van VWS toekent aan Fair Medicine. Esther Rosenberg en Karel Berkhout schrijven over hoe Fair Medicine het verschil wil maken met de klassieke geneesmiddelenindustrie.

meer lezen >>

Medical Facts over Fair Medicine

9 september 2016

Medical Facts schrijft over de beslissing van VWS-minister Edith Schippers om Fair Medicine finaniceel te steunen: 'Fair Medicine ziet zichzelf als aanvulling op de bestaande medicijnmarkt.'

meer lezen >>

Fair Medicine krijgt 2,8 mln van minister

8 september 2016

Fair Medicine, een stichting die op een transparante manier nieuwe geneesmiddelen wil ontwikkelen, krijgt 2,8 miljoen euro steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

meer lezen >>

NOS: Schippers steekt geld in goedkopere medicijnen

8 september 2016

Minister Schippers van Volksgezondheid geeft de komende vijf jaar bijna 3 miljoen euro subsidie aan de Stichting Fair Medicine, meldt de NOS.

meer lezen >>

Forse stap in betere data voor patiënten

29 augustus 2016

Het AMC in Amsterdam en Fair Medicine hebben de pilot van het eHealthproject EuroGo afgerond en daarmee een belangrijke stimulans gegeven aan betere data bij het registreren van medicijnwerking.

meer lezen >>

Fair Medicine krijgt ‘Parel’ van ZonMw

7 april 2016

ZonMw, een instelling die gezondheids-onderzoek en zorginnovatie stimuleer, heeft Fair Medicine een zogeheten 'Parel' toegekend, een erkenning voor het vernieuwende werk van Fair Medicine.

meer lezen >>

Minister noemt Fair Medicine in Kamerbrief

1 februari 2016

Minister Schippers van VWS heeft in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer haar visie uiteengezet over de rol van geneesmiddelen in het zorgproces. En noemt daarbij Fair Medicine,

meer lezen >>