Zembla: Medicijnmacht China tijdens de Coronacrisis

Het actualiteitenprogramma Zembla van BNNVARA zendt op donderdag 2 april om 20.25 uur op NPO2 de reportage ‘Medicijnmacht China tijdens de Coronacrisis‘ uit.

Het programma wordt herhaald op donderdag 9 april 2020. Deze aflevering is een vervolg op de uitzending van 14 februari 2019; Medicijnmacht China.

In de documentaire van Zembla wordt aandacht besteed aan kwetsbaarheid van ons geneesmiddelensysteem omdat het sterk afhankelijk is een klein aantal producenten voor grondstoffen. Fair Medicine ervaart dit probleem bij bijna ieder project wat ze evalueert. De toegankelijkheid van grondstoffen is veel vaker een probleem dan we nu in de Corona crisis ervaren.

Wij pleiten dan ook voor een actief beleid dat knelpunten bij grondstoffen in beeld brengt en alternatieven mogelijk maakt. Alternatieven zijn soms heel dichtbij; bedrijven als Ofichem BV (Ter Apel) hebben een actieve API productie (Active Pharmaceutical Ingredients, API’s zijn de actieve chemische stoffen in een geneesmiddel).

We moeten dan wel accepteren dat we grondstoffen niet (alleen) in lagelonenlanden kopen, maar in de regio, ons eigen land bijvoorbeeld, waar duurzaam en met respect voor het milieu geproduceerd wordt. De gunstige keerzijde hiervan is dat we weer regie hebben over beschikbaarheid van essentiële geneesmiddelen en kunnen vertrouwen op een stabiele, toegankelijke en veilige productie. Daarnaast bevorderen we onze eigen farmaceutische industrie, met veel hoogwaardige banen.

Frans de Loos